To był naprawdę dobry rok… roczny raport finansowy 2017!

14

Moje pierwsze roczne podsumowanie finansów! Powiem krótko, bardzo dużo się wydarzyło w poprzednim roku i od dłuższego czasu byłem podekscytowany na myśl o tym wpisie. Jak wiecie na blogu regularnie w każdym miesiącu dzielę się z Wami moimi finansami w formie raportów miesięcznych. Publikuję absolutnie wszystkie wartości, zarówno te które otrzymuję i te które wydaję, więc znacie moją sytuację finansową od podszewki.

Przyznam szczerze, że trochę się stresowałem przed publikacją raportu rocznego. Czułem się jakbym szedł do Urzędu Skarbowego składać PITy 🙂 Nie wiedziałem za bardzo z jaką reakcją się spotkam, ale zawsze staram się być dobrej myśli. Z jednej strony, jak za dużo zaoszczędzę, ktoś powie, że dla niego takie wyniki są nieosiągalne. Z drugiej strony, jak nic nie zaoszczędzę albo co gorsza będę na minusie, ktoś pomyśli „Stary, i Ty mnie chcesz uczyć jak oszczędzać pieniądze?” 🙂 Dlatego przede wszystkim chciałbym podkreślić na samym początku tego raportu, że liczby są ważne, ale nie najważniejsze. Dużo większe znaczenie ma nasze podejście do finansów, które wierzę i chciałbym by było zdroworozsądkowe 😉 Z drugiej strony żadnych wyników nie możemy ignorować, a powinniśmy zrobić sobie mały rachunek sumienia naszych osiągnięć finansowych w każdym roku.

Pamiętajcie, że to nie fakt ile zarabiamy pieniędzy, a ile z nich zachowujemy wpływa na nasze bezpieczeństwo finansowe. Wraz z prowadzeniem raportów finansowych, zachęcam wszystkich do monitorowania, przynajmniej raz w roku, swojej wartości netto. To ta wartość tak naprawdę pokazuje ile jesteśmy warci. Okej, wystarczy tego prawienia morałów, robię to prawie w każdym wpisie, więc dziś już przejdźmy do konkretów! 😉

Prezentowane tu przychody i wydatki to koszty życia 2-osobowej rodziny mieszkającej w bloku w Warszawie. Cały 2017 rok mieszkałem jeszcze z bratem, dopiero na początku stycznia 2018 roku przeprowadziłem się i mieszkam z moją dziewczyną. Dlatego wszystkie przychody i wydatki, które znajdziesz w tym raporcie rocznym dotyczą mnie i mojego brata. Nie ponosimy kosztów za najem mieszkania. Dodatkowo posiadamy mieszkanie na wynajem (mieszkanie wynajęte od lutego 2015 roku, łączne przychody z tego tytułu na dzień dzisiejszy to 78 750 PLN). Na chwilę obecną mamy 1 kredyt hipoteczny (na 25 lat, raty malejące), który wzięliśmy w sierpniu 2017 roku na zakup kolejnego mieszkania (do tego co się przeprowadziłem z moją dziewczyną 😉 ). Pozostała kwota do spłaty to ok. 216 tys. PLN.

Wydajemy dużo mniej niż zarabiamy, dzięki czemu regularnie powiększamy nasze oszczędności (poza miesiącami, gdzie ponosimy wydatki na inwestycje czy w przypadku innych większych wydatków takich jak wakacje itd.).

Kluczowe wydarzenia finansowe w 2017 roku?

Zanim przejdziemy do analizy liczbowej, na początku jeszcze powiem Wam w kilku słowach co kluczowego wydarzyło się w 2017 roku. Przede wszystkim, co może zaskoczyć, dla mnie największą zmianą i pozytywnym zaskoczeniem było „przełamanie się” i podjęcie niektórych decyzji, które kiedyś jeszcze nazwałbym ryzykownymi. Teraz patrząc już z perspektywy czasu i wraz z „innym myśleniem”, żałuję, że nastało to tak późno, a nie kilka lat wcześniej 😉 Chodzi oczywiście o wzięcie kredytu hipotecznego w celach inwestycyjnych na zakup mieszkania pod wynajem. Jak już ostateczne wiecie, tego zakupionego mieszkania nie wynajmujemy, a przeprowadziłem się do niego z moją dziewczyną. Tak jak napisałem największym sukcesem w tym wszystkim było dojrzenie do takiej decyzji, a nie już sama decyzja. Chociaż wiem, ze wiele osób ma odwrotny problem, że jest o czymś przekonana, ale właśnie brakuje podjęcia działania 🙂

Inne kluczowe wydarzenia, które miały duży wpływ na nasze finanse to sam remont mieszkania, który pochłonął około 50 tysięcy złotych. Mieszkanie było z rynku wtórnego do generalnego remontu. Dokładną analizę remontu przeprowadzę w oddzielnym wpisie w przyszłości, kiedy zacznę cykl wpisów na temat inwestowania w nieruchomości. W tamtym roku wakacji niestety nie było, ale chociaż dzięki temu mój portfel odetchnął z ulgą 😉 Kolejna rzecz, która miała duży wpływ na moje finanse w 2017 roku to pożyczka pieniężna w wysokości 60 tys. zł. I teraz pytanie, może komuś uda się zgadnąć, zanim znajdzie odpowiedź w dalszej części wpisu. Jak myślicie byłem pożyczkodawcą czy pożyczkobiorcą tych pieniędzy 🙂 ? Daj znać w komentarzu czy udało Ci się trafić 😉 Przejdźmy do analizy.

Raport roczny – analiza

Zachęcam Cię do pobrania poniższego arkuszu Excela, w którym znajduje się szczegółowe zestawienie moich finansów za 2017 rok. Arkusz jest podzielony na poszczególne miesiące, gdzie znajdziesz wszystkie dochody i wydatki oraz zakładkę z podsumowaniem rocznym. Wygląda to dokładnie tak samo jak w raportach miesięcznych 🙂

Pobierz arkusz Excela: Raport roczny 2017

Zacznijmy od tego, co chyba wydaje się najistotniejsze, a więc przychodów. W podsumowaniu rocznym uwzględniłem tylko te kategorie, które albo powtarzają się w każdym miesiącu albo mają istotny wpływ na całkowity wynik roczny. Pozostałe przychody sklasyfikowałem pod pozycją „Inne”. Ale jeśli chcesz dokładnie wiedzieć, to w poszczególnych miesiącach szczegółowo jest opisane jakie wydatki się pod tym kryją 🙂

Poniżej zestawienie przychodów za 2017 rok:

przychody za 2017 rokŁączna wartość przychodów wyniosła 200 385,78 zł. Jednak sporą część w tym zestawieniu stanowi pożyczka, więc to ja niestety „musiałem” pożyczać pieniądze. Gratuluję tym co odgadli 😉 Gdyby nie uwzględniać tej pozycji to łącznie nasze przychody wyniosły 140 385,78 zł, a aż 79 % tej wartości stanowiły nasze wynagrodzenia.

W jednym z wpisów na blogu emerytura w wieku 45 lat, zdradziłem Wam, że założyłem sobie jako cel kwotę 9 000 zł miesięcznie w formie dochodów pasywnych, aby czuć się w pełni wolnym finansowo. Jak widzicie jestem jeszcze bardzo daleko od tego celu. Moim pierwszym dochodem pasywnym i na razie jedynym od kilku lat jest wynajem mieszkania. Jeśli podzielę tę wartość przez 2 (połowa mieszkania jest brata), to mogę powiedzieć, że na dzień dzisiejszy osiągnąłem jedynie 12,5 % wolności finansowej 🙂 A wiec jeszcze daleka droga przede mną, ale jestem dobrej myśli i planuję przyspieszyć proces dochodzenia do wolności finansowej dzięki kolejnym inwestycjom. Mam już pewne cele na 2018 rok, ale o tym będzie na końcu wpisu, więc nie będę teraz odbiegał od tematu 😉 Przejdźmy do wydatków!

Poniżej zestawienie wydatków za 2017 rok:

Wydatki 2017 rok

Łączna wartość wydatków wyniosła 221 222,49 zł, co powoduje, że rok zamknęliśmy na minusie w kwocie 20 836,71 zł.

Rekordowy pod względem wydatków był sierpień, gdzie łącznie z naszych portfeli „wyparowało” 81 205,46 zł. Poniżej, niektóre pozycje które złożyły się na tę wartość:

• 40 000 zł – wkład własny w zakupie mieszkania (łącznie wkład własny wyniósł 60 tys. zł, 20 tys. zł zapłacone jako zadatek przy umowie przedwstępnej w lipcu),
  • 8 500 zł – prowizja pośrednika (3% brutto),
  • 8 753,3 zł – opłaty okołozakupowe (Podatek PCC – 2 %, opłaty notarialne, wpisy do ksiąg wieczystych itd.),
  • 7 712,5 zł – opłaty około kredytowe jak ubezpieczenie od utraty pracy i koszt rzeczoznawcy nieruchomości. Jako ciekawostka dodam, że rzeczoznawca wycenił nieruchomość na 20 tys. zł więcej niż kwota za jaką ją kupiliśmy 😉
  • 10 494,99 zł – pierwsze wydatki na remont.

Więcej szczegółowych informacji na temat wydatków w każdym miesiącu znajdziecie w pliku Excela, dlatego serdecznie zachęcam by go pobrać 🙂

Poniżej zestawienie przychodów i wydatków w formie wykresu:

raporty finansowy 2017 - wykres

Struktura wydatków

Dlaczego w takim razie tytule napisałem, że „to był naprawdę dobry rok” skoro zakończyliśmy go ze stratą 20 836,71 zł? A to dlatego, że jeśli rozbijemy raport na czynniki pierwsze to okaże się, że gdyby nie wydatki poniesione na inwestycje, które stanowią około 65% wszystkich wydatków, udałoby się nam sporo zaoszczędzić. Okej, sprawdzimy taki właśnie scenariusz 🙂

Najpierw przeanalizujmy strukturę naszych wydatków w 2017 roku. Pomijam inwestycje, byście mogli się przekonać co nas najwięcej kosztuje i odnieść to na przykład do swoich budżetów domowych.

Zdecydowanie króluje tutaj kategoria Jedzenie i podstawowe zakupy (uwzględniam tutaj też alkohol), gdzie wydatki wyniosły 24 721,54 zł, czyli średnio miesięcznie 2 060 zł. Sporo, nie ma co ukrywać. W 2018 roku wierzę, że wydatki w tej kategorii uda się zmniejszyć o około 20 %. Na drugim miejscu plasują się wydatki na rachunki domowe / koszty mieszkania w kwocie 20 951,89 zł. Osoby postronne mogłoby to dziwić, ale Ci co śledzą moje raporty miesięczne wiedzą, że dotyczy to 2 mieszkań (przez większość roku), a od sierpnia doszło 3 mieszkanie. Dlatego wynik nie mógł być inny, są to stałe opłaty na rzecz spółdzielni i wspólnot. Podium zamyka kategoria Raty / Ubezpieczenia / podatki, na które przeznaczyliśmy 10 953,51 zł. Największy wpływ na tę wartość miały ubezpieczenie samochodu i raty kredytu hipotecznego.

kategorie wydatków w raporcie finansowym

Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale wydatki na bloga w kwocie 933,25 zł wyniosły 12,1 % naszych wszystkich wydatków (gdy nie uwzględniamy wydatków na inwestycje) 🙂

Tak, to był dobry rok!

Skoro tak twierdzę, to przekonajmy się 🙂 Sprawdźmy dokładnie ile byśmy zaoszczędzili, gdyby z raportu rocznego wykluczyć dwie pozycje. Jedna to jest pożyczka w kwocie 60 000 tys. zł z naszych przychodów. A drugą pozycją są wspomniane już inwestycje, w kwocie 144 461,79 zł. Wtedy otrzymujemy oszczędności w kwocie 63 625,08 zł. Powiem więcej, ta kwota na pewno byłaby o kilka, a może i nawet kilkanaście tysięcy większa. Dlaczego? Gdybyśmy nie kupili mieszkania, to nie byłoby kilku kosztów związanych z tą inwestycją w naszym raporcie, które następnie w każdym miesiącu występowały. Na przykład powinniśmy odjąć czynsz za to mieszkanie, opłaty za prąd, raty kredytu itd. Więc śmiało mogę stwierdzić, że przez te kilka miesięcy uzbierałoby się sporo dodatkowych oszczędności. Poniżej dokładne wyniki:

raport finansowy bez inwestycjiDlatego właśnie uważam, że to był dobry rok, a wynik ten jest jednym z najlepszych z moich dotychczasowych. Oczywiście jestem podekscytowany perspektywą 2018 roku, bo będziemy starali się wraz z moją dziewczyną co najmniej wyrównać ten wynik 😉 Łatwo nie będzie!

Poniżej jeszcze raport finansowy w formie wykresu (nie uwzględniając pożyczki i inwestycji)

raporty finansowy 2017 - wykres bez inwestycji i pożyczki

Podsumowanie i plany na 2018 rok

Uff, udało się! Pierwszy raport roczny mam już za sobą 😉 Nie było łatwo posklejać te wszystkie zestawienia z poszczególnych miesięcy, ale cieszę się, że w pełni możecie przeanalizować moje finanse. Wracając jeszcze do wyników, to może dziwnie to zabrzmi, ale z jednej strony jestem bardzo zadowolony z oszczędności uzsykanych w 2017 roku, ale z drugiej strony czuję lekki niedosyt. Dlaczego? Oczywiście nie chodzi o kwotę oszczędności a inny aspekt. Uświadomiłem sobie, że moje dochody pasywne pozostały na niezmienionym poziomie. Dlatego w roku 2018 skupię się głównie na przyspieszaniu procesu zwiększania dochodów pasywnych w drodze do wolności finansowej. W jaki sposób? Głównie skupię się na poszukiwaniu kolejnej inwestycji, czyli zakupu następnego mieszkania na wynajem. Mam już różne pomysły i angażuję się mocno od pierwszych tygodni stycznia, ale więcej szczegółów napiszę w przyszłości 🙂

Tak jak wcześniej wspomniałem, celem jest też utrzymanie poziomu oszczędności co najmniej na poziomie tych z poprzedniego roku. Łatwo nie będzie, ale jestem w dobrej myśli 🙂 Zresztą tym bardziej traktuję to jako wyzwanie, gdyż po przeprowadzce czuję się jak na nowym, nie wiem czego się spodziewać 😉 Oczywiście żartuję, cieszę się bardzo, że moja dziewczyna ma podobne nawyki do moich, więc o oszczędzanie jestem spokojny 😉 Może, że będzie hamować moje zapędy inwestycyjne 😉 Jeszcze innym celem na 2018 rok, chociaż nie dotyczy on bezpośrednio finansów aż w tak dużym stopniu, jest rozwój bloga. Bardzo mi zależy na jego promocji, abym mógł docierać z ideą oszczędzania pieniędzy do jak największej ilości osób. Wierzę, że każdy może zaprowadzić ład i porządek we własnych finansach.

Na koniec jeszcze taka mała dygresja. Ostatnio usłyszałem w jednym z wywiadów słowa Sławka Muturiego, które zrobiły na mnie duże wrażenie i z którymi bardzo się utożsamiam. Mówił on o pewnej umiejętności, którą chciałbym właśnie dzięki blogowi przekazywać jak największej ilości osób. O jaką umiejętność chodzi?

Umiejętność życia poniżej swoich możliwości finansowych

To nie oznacza wcale „dziadowania” i życia na niższym poziomie. Po prostu oznacza racjonalne podejście do swoich możliwości finansowych. Na przykład gdy zarabiam 2000 zł, to wydaję 1950 zł, jak zarabiam 3000 zł, to wydaję 2800 zł, jak zarabiam 4000 zł, to wydaję 3500 zł itd. Musimy nauczyć się nie wydawać pieniędzy tylko dlatego, że je mamy. Nie jest to łatwa umiejętność, ale wierzę, że każdy jest w stanie się jej nauczyć. Tak jak Sławek Muturi mówi, jest to umiejętność jak każda inna, na przykład jazda na rowerze. Tylko tutaj oprócz trenowania, potrzebna jest silna wola, której Wam życzę 🙂

Dziękuję jeśli doczytałeś aż tutaj, bo wiem, że analizowanie czyichś wyliczeń potrafi czasami być uciążliwe. Mam nadzieję, że w tym przypadku tak nie było! Pozdrawiam! 🙂