Kiedyś standardem było wykorzystywanie kuchenek gazowych, które znajdowały się w każdym domu. Obecnie wybór pod tym względem jest znacznie większy, co więcej, nie ma konieczności kupowania całego piekarnika, a wystarczy nabyć odpowiednią płytę. Obok tradycyjnej gazowej, coraz częściej pojawia się także indukcyjna. Która z nich jest bardziej opłacalna?
Płyta gazowa – charakterystyka
Płyty gazowe cieszą się zdecydowanie największą popularnością i wybierane są przez osoby przywiązane do używania gazu przy gotowaniu. Mogą być wykonane z różnych materiałów jak emalia, stal nierdzewna czy nawet szkło. Niezależnie od tego, zawsze powinno się przy nich używać właściwych środków czyszczących, by nie doprowadzić do uszkodzenia. Sam zakup płyty gazowej też nie jest duży i zaczyna się mniej więcej od kwoty 300 zł w górę. Mogą mieć one różną szerokość, od 30 do nawet 120 cm (standardem są 58 – 60 cm). Najczęściej spotykane są płyty o czterech palnikach, ale dostępne są także te z pięcioma i więcej, a także różnymi typami koron grzania.
Mogą mieć także różne rodzaje rusztów. Na rynku dostępne są pojedyncze, podwójne, a także osobne dla każdego palnika. Oczywiście ma to swoje zalety i wady, wybór jednak będzie zależał od nas. Płomień zapala się poprzez zapalarkę w pokrętle, a dużym plusem jest przeciwpyłowe zabezpieczenie gazu, odcinające dostęp do gazu w momencie zgaśnięcia płomienia.
Płyta indukcyjna – charakterystyka
W przypadku płyty indukcyjnej mamy do czynienia z odmianą płyty elektrycznej Działa ona podobnie, ale oprócz zasilania elektrycznego, wykorzystuje się tutaj dodatkowo także zjawisko indukcji, czyli inaczej mówiąc, wytwarza się pole elektromagnetyczne. Jego największą zaletą jest szybsze nagrzanie, a dzięki temu, krótszy czas gotowania. Niestety takie płyty są też zdecydowanie droższe, a koszty najtańszych modeli zaczynają się od ok. 700 – 800 zł.
Jest to niezwykle bezpieczne urządzenie, ponieważ w przeciwieństwie do płyt gazowych nie nagrzewa się cała, a tylko bezpośrednio pod garnkiem. Cała reszta pozostaje ledwo ciepła, nie ma więc obawy o poparzenie. Dodatkowo ściągając garnek z palnika, momentalnie odcinany jest dopływ prądu. Często dostępne są także inne opcje, jak rozpoznawanie obecności i wielkości garnka, automatyczne wyłączanie, gotowe programy grzania, podtrzymywanie ciepła czy sensory smażenia i gotowania.
Cena eksploatacji płyty gazowej i indukcyjnej
Jak już wiemy, jeżeli chodzi o sam zakup, płyta gazowa wydaje się tańszym rozwiązaniem, choć trzeba pamiętać, że rozpiętość cenowa jest naprawdę duża i na rynku można znaleźć nawet takie za kilka tysięcy złotych. Do tego należy jeszcze dołączyć koszty związane przyłączem gazowym/elektrycznym, doprowadzeniem przewodów, a także ewentualna wymiana garnków (przy płycie indukcyjnej). Patrząc na to, wciąż wychodzi na plus dla płyt gazowych.
Co jednak z ich eksploatacją? Tutaj także zdaje się, że wygrywa płyta gazowa, głównie ze względu na fakt, iż cena gazu jest zdecydowanie niższa niż prądu. Oszczędność ta może być jednak bardzo pozorna. Przy gotowaniu na gazie, traci się znacznie więcej energii i konieczny jest dłuższy czas gotowania, bo reszta rozprasza się poza garnek. W przypadku indukcji nagrzewa się sam garnek, dzięki czemu skraca się ten czas nawet kilkukrotnie, a zużycie energii jest niewielkie.
Zostało też wspomniane, że przy indukcji może być konieczny zakup nowych garnków. Jest to prawda, ponieważ powinny posiadać one dno ferromagnetyczne, a takie wyposażenie nie należy do najtańszych. Planując więc zakup płyty gazowej bądź indukcyjnej, rozważmy wszystkie zalety i wady tego wyboru.