Nie marnuj jedzenia i pieniędzy. Jak nie marnować żywności?

Jedzenie jest nam niezbędne do życia i to jest niepodważalny fakt. Niestety, ale z żywnością wiążą się wydatki związane z jej zakupem, a także często brakiem ekonomicznego podejścia do tematu. To sprawia, że nie tylko kupujemy i wydajemy więcej, ale spora część jedzenia jest po prostu wyrzucana, a z nią nasze pieniądze. Jak nie tracić pieniędzy na żywność i jej nie marnować?

Marnowanie żywności – współczesny problem

Często mówi się o tym, że ludzie kupują za dużo jedzenia, którego nie są w stanie skonsumować, a przez to wiele z tego się wyrzuca i idzie po prostu na zmarnowanie. Jest to nieekonomiczne pod wieloma względami – niepotrzebnie wydajemy pieniądze na coś, czego nie potrafimy przejeść, potem się to psuje i do niczego się nie nadaje. Innym problemem jest też jedzenie na mieście – szybko i wygodnie, ale za dużo i drogo. Jak temu zapobiec?

Na zakupy idź z listą!

Idąc do sklepu po żywność, kupujmy tylko to, co rzeczywiście będzie nam niezbędne. Planujemy posiłki, do których potrzebne są nam konkretne składniki i produkty – trzymajmy się tego i bierzmy tylko tyle, ile nam rzeczywiście potrzeba. Można też rozplanować menu na kilka dni i rozpisać dokładnie, co będzie trzeba kupić. Nie powinno się przy tym ulegać pokusie promocji i wyprzedaży – po co mi 1 kg pomidorów, skoro nikt ich nie zje i się zepsują?

Pilnuj porządku w kuchni!

Nie chodzi tylko o to, by wiedzieć, gdzie co się znajduje, choć oczywiście to też jest ważne. Dzięki temu wiemy co aktualnie mamy w domu i z co w pierwszej kolejności powinno być wykorzystane, by się nie zepsuło i nie trzeba było wyrzucać. Istotny będzie także fakt, w jaki sposób przechowujemy żywność. Jeżeli robimy to źle, wówczas poszczególne produkty niszczeją szybciej. Niektóre produkty muszą być przechowywane w lodówce, inne w zamrażalce, jeszcze inne powinno się przechowywać w zacienionym miejscu i szczelnie zamknięte. Przy tym warto gotować z tego, co nam zalega w kuchni, wiele resztek można jeszcze wykorzystać.

Gotuj tylko tyle, ile potrzeba

Dużym problemem jest to, że gotujemy za dużo i zazwyczaj resztę trzeba wyrzucić, bo się tego nie zje. Powinno się tak porcjować żywność, by była ona wystarczająca dla każdego – nie za duża, nie za mała. Jeżeli jednak coś nam zostanie, warto odłożyć to na później i odgrzać, albo wykonać z tego inną potrawę. Część tak przygotowanych posiłków, albo same produkty można też zamrozić, dzięki czemu przedłuża się ich przydatność.

Pilnuj daty ważności

Jedne produkty możemy przechowywać tygodniami lub miesiącami, inne psują się już w ciągu kilku dni lub nawet szybciej. Idąc na zakupy, zwracajmy uwagę na termin przydatności do spożycia – dzięki temu nie tylko unikniemy zakupu produktu przeterminowanego, ale będziemy mieli też świadomość ile mamy czasu, by go zużyć. Co więcej, trzeba o tym pamiętać i regularnie sprawdzać daty ważności tego, co posiadamy w domu.